krotalarta


Δημιουργία του group, η δομή και το ύφος του..

Γράφει ο Γιώργος Γεωργίου:

"Την σχολική περίοδο 2006-2007, σκέφτηκα ότι για την καλύτερη απόδοση των μαθητών μου, στην παρτιτούρα (solffez), να τους κάνω ένα τεστ. Στο εργαστήρι του Σαββάτου, στο Ωδείο Άρτας όπου διδάσκω και που γίνονται οι πρόβες για τις συναυλίες της χρονιάς, τους χώρισα σε ομάδες. Θα παίζανε ο καθένας από παρτιτούρα ένα διαφορετικό μέρος από τα τύμπανα. Ένας μπότα (bass drum), δυο βαθύ (floor tom), τέσσερις ταμπούρο(snare), δυο hi hat και τρεις κρουστοί, τουμπελέκι. Αυτά που έγραψα και τους έδωσα, ήταν ασκήσεις ανάγνωσης, διαφορετικές για κάθε όργανο (ομάδα). Όλοι όμως θα έπαιζαν στον ίδιο "χρόνο". Αυτό γίνονταν για δυο μήνες ανά δεύτερο Σάββατο. Κάθε φόρα έγραφα και πιο δύσκολη ανάγνωση.

Άρχιζε σιγά σιγά και με διάφορα ρυθμικά μοτίβα που εφάρμοζα, να έχει το όλο "θέμα" ένα ιδιαίτερο ηχόχρωμα. Με την ομαδικότητα και την πειθαρχία που έδειχναν σε αυτό τα παιδιά, μου γεννήθηκε μια ιδέα. Σκέφτηκα να δημιουργήσω μια συμμετρική ομάδα (όσο αναφορά τον αριθμό ατόμων σε κάθε όργανο) , με τέσσερις ταμπούρο, τέσσερις βαθύ, τέσσερις τουμπελέκι και έναν μπότα με κουδούνα για να κρατάει το τέμπο. Έγραψα τρία κομμάτια στα οποία η κάθε ομάδα (όργανο), έπαιζε και ίδιες και διαφορετικές αξίες. Έτσι δημιουργήθηκε ένα ρυθμικό παιχνίδι μεταξύ και των ομάδων αλλά και μέσα στην κάθε ομάδα ανά ζευγάρια. Το κάθε κομμάτι είχε και διαφορετικό ύφος. Το SLOW είναι ένα κομμάτι με αφρικάνικο μοτίβο, "παντρεμένο" με αράβικα στοιχεία από τα τουμπελέκια. Το AFRO παραπέμπει σε brazzilian style, με εύθυμο και χορευτικό χαρακτήρα και στοιχειά sabba. Το GROOVE σε Afro cuban ύφος με μέρη 3-2 son clave ("κλειδί" που δείχνει την προέλευση) και αυτά με αραβικές (πινελιές). Υπάρχουν επίσης κομμάτια μας, σε ελεύθερο συνδυασμό, όπου στo live "δίνω" στα παιδιά παίζοντας drums, bogos η djempe, ρυθμικές προτάσεις σε κάθε ομάδα(όργανο), βγάζοντας ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα.

Γενικά ο ήχος του συγκροτήματος, τα κομμάτια και η απόδοση αυτών, μας καθιστά πρωτότυπους και μοναδικούς, μεταξύ των ομάδων κρουστών που υπάρχουν στην Ελλάδα και στον κόσμο γενικότερα. Γιατί διαλέξαμε τα κρούστα και πόσο δύσκολο και παράδοξο είναι για ένα συγκρότημα σαν το δικό μας να παίζει τέτοια μουσική στην Άρτα; Διαλέξαμε τα κρούστα και ιδιαίτερα τα τύμπανα, διότι μας εντυπωσίασε ο ήχος, η όλη δυναμική σκηνική τους παρουσία και το παθός που βγάζει παίζοντας όποιος ασχολείται με αυτά. Όταν ξεκινήσαμε να παίζουμε, ανακαλύψαμε ότι τα τύμπανα και τα κρούστα αργότερα έγιναν προέκταση του χαρακτήρα και της προσωπικότητας μας. Είναι ξεχωριστός "κόσμος", μέσα στην μουσική που απαιτεί παθός, πειθαρχεία, ομαδικότητα και τρομερή ανεξαρτησία μελών του σώματος, με την ανάγκη πάντα πολλής μελέτης. Τα τύμπανα και τα κρούστα γενικά, είναι σύνθετα και πολύπλοκα όργανα τα οποία καθορίζουν τα περισσότερα μουσικά ιδιώματα. Όλα αυτά πρέπει ένας ντράμερ ή ένας κρουστός να τα γνωρίζει. Αυτό μας δίνει έναν από τους σημαντικότερους ρόλους στη μουσική και την απόδοση αυτής. Απόδοση και κομμάτι, μόνο από κρούστα είναι ιδιαιτέρα δύσκολο να δημιουργηθεί και να παιχτεί. Μπορεί κατά βάση να "προσφέρει" ρυθμό και ένα στυλ. Με προσθήκη όμως διαφόρων κρουστών οργάνων, ποικίλα ηχοχρώματα.

Οι krotalarta που σημαίνει κρόταλα από την Άρτα, προσπαθούν να δείξουν ότι και μόνα τους τα κρουστά μπορούν να δημιουργήσουν μουσική. Για την Άρτα και την Ελλάδα γενικότερα είναι δύσκολη η αποδοχή μας σαν συγκρότημα λόγο της πρωτοτυπίας και της μοναδικότητας μας."

VIDEOS